Wado Academy Winter Course 2012

Joka vuosi helmikuun loppupuolella Wado Academy järjestää perinteisen viisi päiväisen Winter Coursen Guildfordissa, Englannissa. Ainakin tänä vuonna leiri osui juuri hiihtolomaviikolle (22.2-26.2). Parillisina vuosina on ollut tapana että myös sensei Hironori Ohtsuka II 10. dan Saiko Shihan saapuu Japanista leirille opettamaan. Ohtsuka sensein lisäksi leirillä opettivat sensei Masafumi Shiomitsu 9.dan shihan, Kazutaka Ohtsuka sensei sekä Arthut Meek sensei.

Abeille Guest House, mukava yöpymispaikka harjoituspaikan ja Guildfordin keskutan välissä. Täällä asuu myös kolme mukavaa koiraa jotka välillä kävivät huoneessamme tervehdyskäynnillä ja yksi tuli jopa viereen pötköttämään – hyvä meininki.

Suunitelmana oli lentää Lontooseen varhain keskiviikko aamuna ja sieltä siirtyä suoraan harjoituspaikalle etukäteen varatulla taksi kyydillä näin olisimme olleet noin puolituntia ennen harjoitusten alkua perillä. Valitettavasti meillä oli hiukan huonoa tuuria, ensiksi lento oli myöhässä noin puolisen tuntia ja vielä toisekseen Guildfordin päässä oli hirvittävä ruuhka. Myöhästyimme ensimmäisistä kahdentunnin harjoituksista noin 30 min mutta kaikenkaikkiaan suunnitelma toimi hyvin. Oli aika luksusta kun kentällä oltiin vastassa nimikyltin kanssa ja heti terminaalista kävelimme autoon joka ajoi meidät suoraan harjoitushallin oven eteen. Kyyti maksoi kolmelta henkilöltä vain £49 eli noin 20€ per matkustaja. Juna-bussi kyydillä matkaan olisi tuhrautunut lähes kolme tuntia kun autokyydillä aikaa menee noin 30 min ilman ruuhkia. Paluu matkaan käytimme myös Airport Pickups London palvelua koska julkisilla olisi aikataulu käynyt vaarallisen tiukaksi ja tuskin paljoakaan edullisemmaksi. Tällä kertaa emme majoittuneet Guildfordissa harjoituspaikan vieressä olevaan Premier Inn hotelliin vaan edullisempaan, kotoisampaan ja lähes yhtä lähellä olevaan Abeille Guest Houseen. Täältä löytyi näet kolmen hengen huone jolloin majoitus oli mukavan hintainen.

The Kings Head on ehkä paras löytämämme ruokapaikka Guildfordissa.

Opetus oli taas kerran erinomaista. Joka päivä neljä tuntia joista ensimmäiset kaksi tuntia opetti joko Shiomitsu sensei, Kazutaka sensei tai Meek sensei ja jälkimmäiset kaksi tuntia aina Ohtsuka sensei. Ohtsuka sensei opettaa japaniksi joten Kazuka sensei tulkkasi kaiken englanniksi. Puolivälissä harjoituksia oli noin 10 minuutin tauko.

Ohtsuka sensei opetti kahtena ensimmäisenä päivänä tai sabakia välillä pitkäänkin luennoiden ja demonstroiden eri variaatioita. Teimme mm. kihon kumite ipponmea ja nihonmea usein variaatoin jossa kumiteja jatkettiin erilaisilla horjutuksilla ja lukoilla. Näiden lisäksi teimme kymmenkunta erilaista aiheeseen liittyvää parinharjoitusta. Loput kolme päivää Ohtsuka sensei keskittyi edelleen tai sabakiin mutta muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaikki loput harjoitukset tehtiin polviltaan eli idori tekniikoina. Idori– kuten muitakin tekniikoita Ohtsuka senseiltä tuli ehtymättömänä virtana. Erilaisia Idori tekniikoita saimme kotiläksyksi pitkälti yli toistakymmentä. Vaikka Ohtsuka sensei on jo kunnioitettavat 78 vuotta, hänen tekniikkaansa ja liikkumista ei voi kuin ihmetellä – se on suorastaan hämmästyttävää.

Shiomitsu sensei opetti kahtena aamupäivänä lähinnä rentoutta sekä liikkumista erilaisilla yhdistelmä tekniikoilla (renzoku waza) joita tehtiin parin kanssa ja ilman. Kävimme mm. perusteellisesti läpi uudet dan vyökoe vaatimusten renzoku wazat, ensin ilman paria jonka jälkeen Shiomitsu sensei demonstroi ja selitti tekniikat parin kanssa.

Kazutka Ohtsuka sensei opetti kahtena aamupäivänä. Molempina päivinä hän veti ensin perustellisen lämmittelyn ja venyttelyn. Kazutaka sensei opetti mielenkiintoisia pariharjoituksia joissa harjoiteltiin painon siirtämistä ja vastustajan horjuttamista. Sekä puolivapaaottelua joissa sovellettiin aikaisemmin opittua sekä harjoiteltiin potkuja vastustajan jalkoihin.

Arthur Meek sensei keskittyi perusteellisen lämmittelyn jälkeen pariharjoituksillaan etäisyyteen, ajoitukseen ja vastustajan aikomusten havaitsemiseen.

Winter course oli kokonaisuudessaan huikea kokemus jota voi suositella varauksetta kaikile. Jäimme haikeina odottamaan sensei Ohtsukan jälleen tapaamista. Seuraava mahdollisuus on sensein vuoden 2014 euroopan vierailu ellei sitten jollain keinolla päästä Japaniin. Suuri kiitos Ohtsuka senseille, jolta saimme reilusti vitamiinia harjoitteluun.

Katso lisää kuvia Official Wado Academy Forum sivuilta sekä Ryubukanin facebook sivuilta.


Posted

in

by

Tags: