Ogata sensein hautakivi

Syksyllä 2009 Shiomitsu sensein Kangasalan vierailun jälkeen kävimme sensein kanssa katsomassa Ogata sensein hautaa. Ogata sensein haudalla oli tuolloin kaunis puinen risti jossa valitettavasti alkoi jo näkyä hiukan säävaihteluiden aiheuttamaa rasitusta. Lähtiessämme Shiomitsu sensei kysyi eikö haudalle voitaisiin laittaa hautakivi? Hiukan hämmästyneinä vastasimme että kyllä siihen varmaan voisi mutta omaiset… Niin, Sensei sanoi, tehän voisitte organisoida rahankeräyksen ja hankkia siihen kiven. Eeh… yes sensei, good idea. Tästä alkoi projekti jonka tuloksena Suomen Wadō-Ryū yhteisö hankki Ogata sensein haudalle hautakiven ja japanilaisen kivilyhdyn.

Aluksi otimme yhteyttä hautausmaan ylipuutarhuriin ja selvittelimme hiukan käytännön asioita sekä kyselimme neuvoja kuinka tässä arvattavasti arkaluontoisessa asiassa kannattaisi edetä. Keskustelun edetessä selvisi että hautausmaan ylipuutarhurikin on jossain vaiheessa ollut Ogata sensein oppilaana. Lupaavaa. Näiden neuvojen turvin esitimme ehdotukseksemme omaisille. Omaiset olivat ilahtuneita, koska olivat hekin jo käyneet keskusteluja hautakiven hankkimisesta. Päätimme että omaiset hiukan miettivät millaista kiveä lähdetään hankkimaan ja me Ryubukanlaiset järjestämme rahankeräyksen Wadō-yhteisön (SWK, WKNF) sisällä.

Tässä vaiheessa asiat sujuivat tuskallisen hitaasti mutta syksyllä 2010 keräys oli saatu onnellisesti päätökseen. Koko hankkeen onnistumisen kannalta suurin kiitos kuuluu lahjoittajille, joihin kuuluui Wadō-Ryū organisaatioita sekä yksityishenkilötä.

Talven aikana yritimme omaisten kanssa löytää kivenveistämöä josta saisi toivotunlaisen luonnonkivi hautakiven, eli kiven jota ei olisi hiottu eikä sahattu muotoon. Pääkaupunkisedulta tälläisen kivenveistämön löytäminen osoittautui yllättävän vaikeaksi ja kauempaa kiven hakeminen tuntui vaikealta ja kalliilta. Niinpä päätimme kukin tahoillamme seuraavana keväänä etsiä kiveä suoraan luonnosta. Espoon saaristo osoittautui mainioksi paikaksi tässäkin suhteessa. Kuvasimme noin kymmenen kiviehdokasta jotka lähetimme omaisille arvioitavaksi. Näistä yksi nousi heti omaisten suosikiksi (nyt paikalla oleva kivi) mutta itsepäisiä poikia kun ollaan päätimme varmuuden vuoksi raahata mantereelle tämän kiven lisäksi kaksi muuta. Tämä osoittautui typeräksi päätökseksi sillä painavien kivien kuljettaminen ja kantaminen saariston liukkailla kallioilla ja juurakkojen seassa oli melkoisen työlästä. Kivien mantereelle saattamiseen tarvittiin kaksi reissua joilla molemmilla sai pelätä että kivi menee veneen pohjasta läpi jos ote lipeää juuri sopivalla hetkellä. Mutta kuin ihmeen kaupalla tämäkin homma onnistui mainiosti ja olimme erittäin tyytyväisiä ponnisteluidemme tuloksiin. Kuten arvata saattoi alkuperäinen suosikkikivi valikoitui omaisten lähempien tarkastelujen jälkeen oikeaksi hautakiveksi.

Seuraavaksi valittu kivi vietiin vielä hautausmaan ylipuutarhurin tarkastettavaksi josta se vietiin kivenveistämöön. Pyysimme kivenveistämöltä ehdotuksen miten kivestä saataisiin hautakivi mutta saadut ehdotukset olivat siksi huonoja että päätimme suunnitella omaisten kanssa ulkoasun itse. Lopulta kivi oli valmis toteutusta varten. Kiveen kiinnitettiin pronssiset kirjaimet ja risti. Pronssinen wado-logoLisäksi teetimme pronssisen Wadō-logon joka upotettiin puoliksi kiveen. Aluksi sopivan kaivertajan löytyminen tuntui todella vaikealta mutta muutamien epäonnistumisien jälkeen löysimme Tasokaiverrus ky:n, joka teki todella nopeasti laadukasta työtä kohtuu hinnalla. Kaiverrus on vielä suhteelisen kirkas mutta pronssi patinoituu ajan kuluessa jolloin se rimmaa paremmin kirjaimien kanssa. Kun kaikki tämä oli valmista veimme hautakiven viimein pystytettäväksi 15.9.2011 juuri sopivasti ennen tulevan viikonlopun sensei Shiomitsun vierailua. Valitettavasti sensei ei kuitenkaan ehtinyt kiireisen aikataulun takia käymään haudalla tänä vuonna mutta saimme kuitenkin esitettyä valokuvia hautakivestä.

Koska rahaa säästyi kiven hankinnassa niin päätimme vielä hankkia kivestä valmistetun japanilaisen lyhdyn koristeeksi uuden hautakiven vierelle. Sopiva kivilyhty löytyi englannista josta posti kuljetti lyhdyn suhteellisen mukavasti.

Rahaa on vielä hiukan jäljellä ja ne on sovittu sijoittettavaksi haudanhoito- ja kesäkukka maksuihin. Näin koko keräyssumma saadaan sijoitettua oikeaan tarkoitukseensa.

Suuri kiitos kaikille jotka ovat antaneet panoksensa tämän hankeen edesauttamiseksi. Erityisesti kiitos kaikkille lahjoittajille jotka osoittivat epäitsekkyyttä ja kunnioitusta sensei Ogatalle.

Sensein hautakivi ja lyhty


Posted

in

by

Tags: