Ohtsuka sensei Norjassa 2010

Shiomitsu sensei & Ohtsuka senseiTalvi 2010 oli taas sitä aikaa kun Hironori Ohtsuka II 10. dan Saiko Shihan vieraili euroopassa opettamassa. Käytännöksi on muodostunut että sensei Ohtsuka vierailee eruroopaassa kahden vuoden välein ja muulloin oppia on lähdettävä hakemaan kauempaa jos mielii saada suoraa opetusta wado-ryun nykyiseltä sokelta. Tällä kertaa meillä ei ollut mahdollisuutta lähteä englantiin Wado Academyn viikon mittaiselle winter courselle mutta sen sijaan onnistuimme järjestämään matkan norjaan jossa sensei Ohtsuka ja sensei Masafumi Shiomitsu 9. dan hanshi shihan vierailivat pitkän viikonlopun (19-21.3.2010). Leirin järjesti Wado ryu Norge otsikolla Vinterleir 18-21 mars 2010 noin 200 kilometriä Oslosta pohjoiseen Gol nimisessä kaupungissa.

Gol:n pääsee suhteellisen mukavasti ”julkisilla” ensin lentäen Osloon ja loppumatka junalla. Vaikka norjassa junamatkat ovat melko edullisia ja matkustaminen junalla helppoa niin me päätimme kuitenkin vuokrata auton Oslosta koko viikonlopuksi. Auton vuokraus kävi vain hiukan kalliimmaksi mutta tällätavoin paluumatka sujui huomattavasti joutuisammin koska juna olisi lähtenyt Golsta vasta sunnuntai iltana. Vaikka matkaa Oslosta Goliin on vain 200 kilometriä kannattaa aikaa tähän varata 3-4 tuntia koska tiet ovat melkoisen kiemuraisia eikä nopeudetkaan ole kovin suuria (60-80 km/h).

Opetus oli taas kerran aivan loistavaa. Ohtsuka sensei osoitti kuinka täydelliseksi ihminen voi harjoituksessaan tulla elinikäisellä harjoittelulla. En ollut suinkaan ainoa joka hämmästeli Otsuka sensein rentoutta, nopeutta ja hiottua tekniikkaa mutta ennen kaikkea tekniikoiden katkeamatonta virtaa. Useimmiten kaikkein tyypertynein oli kulloinkin Ohtsuka senseitä avustanut henkilö, joka sai kokea jatkuvien iskujen, potkujen, horjutusten ja lukkojen virran. Tekniikat olivat niin nopeita ja tarkkoja että avustaja ei voinut kuin jotenkin yrittää pysyä pystyssä ja samalla antaa hiustensa vain pöllytä kontrolluitujen iskujen aiheuttaman ilmavirran vaikutuksesta.

Perjantain harjoitusten ensimmäinen osio alkoi perustekniikalla ja katalla. Tässä vaihessa sensei Ohtsuka ei vielä selittänyt paljoa teoriaa vaan itse mallia näyttäen vaati meiltä melkoisen määrän toistoja välillä korjaten virheitä sieltä täältä. Katan jälkeen jatkettiin sambon kumitella jotka Ohtsuka sensei näytti ja selitti Shiomitsu sensein avustaessa. Aina demonstraation jälkeen ryhmityimme viiden parin ryhmiin joissa harjoittelimme siten että jokainen pari teki ko. sambon kumiten kerran ja sen jälkeen vaihdettin paria. Tätä tapahtui toistakymmentä kertaa jonka jälkeen siirryttiin seuraavaan sambon kumiteen. Lyhyen tauon jälkeen jatkettiin erilaisilla pariharjoituksilla joissa harjoiteltiin gyaguzuki-dachin käyttöä.

Lauantai alkoi lyhyellä perustekniikka haroittelulla jonka jälkeen siirryttiin nekoashi dachin harjoiteluun jotka sensei selitti ja näytti perusteellisesti. Tämän jälkeen tehtiin erilaisia nekoashi dachi harjoituksia. Seuraavaksi tehtiin taas kataa sekä kataan liittyviä pariharjoituksia taas paria jatkuvasti vaihtaen. Tunnin tauon jälkeen alkoi taas intenssiivinen perustekniikan ja katan harjoittelu. Tämän jälkeen Ohtsuka sensei demonstroi ja selitti avustajan kanssa perusteellisesti eri kohtia eri katoista. Tämä oli erityisen opettavaista ja mielenkiintoista. Hämmästyttävää kuinka nerokkaasti wado-ryun sielu on ”kätketty” eri katoihin. Lopuksi jakauduimme kahteen ryhmään jossa mustavöiset tekivät idori wazaa ja saivat luennon atemi wazasta. Alemmat vyöt jatkoivat omana ryhmänään sanbon/nihon kumitella.

Sunnuntaina harjoitukset alkoivat tuntia aikaisemmin aiemmin ilmoitetusta. Syynä oli British Airwaysn lakko joka aiheutti muutoksia senseiden lentojen aikatauluihin. Ensin tehtiin hiukan perustekniikkaa jonka jälkeen sensei jakoi meidät heti kahteen ryhmään. Ylemmät vyöt saivat tehdä lähes kymmentä erilaista wado-ryun jujutsu puolta korostavia paritekniikoita niin seisaaltaan kuin polviltaan (idori waza). Sensei kierteli kokoajan korjaamassa virheitämme ja näyttämässä lisää ko. tekniikkaan liittyviä variaatioita ja yksityiskohtia. Siitä huolimatta että sunnuntain harjoitukset kestivät vain parituntia tuli asiaa taas todella paljon.

Lopuksi täytyy vielä antaa tunnustusta ja kiitosta norjalaisille jotka todellakin osaavat järjestää leirejä. Senseit esimerkiksi kävivät koiravaljakko ajelulla ja sekä katsomassa susia ja ilveksiä villieläinpuistossa. Myös illanvietossa pidettiin runsaasti hauskoja puheita, seurattiin melkoisen näyttävää perinteistä tanssiesitystä sekä tietysti käytiin mukavia keskusteluja norjalaisten kanssa. Harjoitussali oli sopivan kokoinen ja siisti mikä ei aina ole itsestään selvyys.

Kaikenkaikkiaan reissu oli menestys lyhyydestään huolimatta. Ohtsuka sensein tapaaminen antoi taas reilusti lisää inspiraatiota omaan harjoitteluun. Sensei Ohtsuka saapuu taas kahden vuoden kuluttua euroopan kiertueelle, joka nyt tuntuu tuskallisen pitkältä ajalta. Sen verran erinomaista opetusta saimme nauttia että tätä huttua täytyy saada lisää ja pian. Onkohan sitä lähdettävä nousevan auringon maasta hakemaan…


Posted

in

by

Tags: